De week van de teek, een terugblik
In de Week van de Teek, van 31 maart tot 4 april, is er weer veel aandacht besteed aan teken en de gevolgen die een tekenbeet kan hebben als die teek besmet is met de Borrelia bacterie.
We geven je graag een korte samenvatting van wat tijdens deze week allemaal te beleven was.
Movies & More
Om te beginnen werd de week afgetrapt met ‘Movies & More’ met onder andere de vertoning van de documentaire ‘Perspectief zonder horizon’, van Ruben Smit en een korte documentaire van Tirza van der Laan over de ervaringen van twee mensen met chronische Lymeziekte.
Anja Garritsen, CEO van Innatoss, was onder de indruk van de documentaire en zegt hierover: “’Perspectief zonder horizon’ van Ruben Smit was zonder meer geweldig. Terwijl ik het uitzichtloze bestaan van Lymepatienten in mijn hoofd had, bleek het gebrek aan horizon (ook) te slaan op het feit dat Ruben het hoofd boven water hield door vooral naar zijn voeten te kijken.”
Na een half jaar in bed liggen, ging hij elke dag van huis uit een uur fotograferen en filmen. Het landschap werd persoonlijk voor hem in beelden en in woorden. Daar, vlak voor zijn voeten, leerde hij weer zien en vond hij een begin van herstel. In een indringende en persoonlijke vertelling toont Ruben het verschil tussen kijken en zien.
(Quote van de website van het Lymefonds https://www.lymefonds.nl/week-van-de-teek-2025.)
Innatoss heeft als sponsor van de documentaire mogelijkheden om de film op andere momenten te laten zien. Geïnteresseerd? Laat het ons weten en stuur een mail naar info@innatoss.com. De documentaire van Tirza van der Laan is te zien via Youtube .
Teken worden sneller verwijderd
Ander goed nieuws kwam van de Wageningen universiteit: teken worden steeds sneller verwijderd door mensen (Lees het hier).
De helft van de teken werden in 2024 binnen 11 uur na een beet verwijderd, 10 jaar geleden was dit nog 14 uur. Anja vindt dit een goede ontwikkeling: “Ook bij Innatoss zien we dat onze JLS deelnemers steeds alerter worden. En dat is een flinke verbetering, want hoe sneller een teek wordt verwijderd na de beet, des te kleiner de kans is dat de ziekteverwekkers worden overgedragen.”
Meldingsplicht TBE
Tot slot was er de nodige aandacht voor Tick-borne encefalitis (TBE). Deze ziekte komt in Nederland op dit moment relatief weinig voor, maar toch wil de GGD graag vinger aan de pols houden. Om die reden is TBE nu een meldingsplichtige infectieziekte (categorie C) geworden. Anja Garritsen: “Eigenlijk zou een meldingsplicht voor Lymeziekte ook logisch zijn. Er zou dan veel meer inzicht zijn in hoe vaak en waar lymeziekte voorkomt en wat nou eigenlijk de risicogebieden zijn. Er zou dan veel gerichter aan preventie en voorlichting kunnen worden gedaan. Helaas kan dat nu nog niet, door het ontbreken van een
meldingsplicht. Jammer, wat mij betreft een gemiste kans!”