Ben jij teekbewust?
Het tekenseizoen is in volle gang, en de teek op volle sterkte.
Tekenradar laat dit duidelijk zien op de kaart van Nederland. Waren er begin april nog slechts enkele meldingen van tekenbeten, inmiddels kleurt de kaart door het aantal meldingen vrijwel volledig groen.
Een teek is klein
Teken zijn echt heel klein, en daardoor ook heel moeilijk te zien. Door onze ervaring met de Jaarlijkse Lyme Screening weten we dat maar liefst de helft van alle mensen met een nieuwe afweerreactie tegen de Lyme bacterie nooit een teek heeft gezien. Bewust controleren is dus van groot belang, voor iedereen, en niet alleen op het moment dat je denkt risico te hebben gelopen!
Wanneer loop je risico?
De afgelopen tijd is directeur Anja Garritsen bij een aantal van de JLS deelnemers op bezoek geweest. Ze legt uit: “Alleen controleren op teken als je denkt in een risicogebied te zijn geweest is riskant. Teken komen overal voor, ook op plaatsen en momenten waar en wanneer je ze niet verwacht. Soms is ‘tekenrijk gebied’ best goed herkenbaar. Verharde paden en een parkeerplaats zijn niet tekenrijk natuurlijk, maar naast die parkeerplaats en naast dat pad vind je ook gras, struiken, bomen en wild gebied. De vraag die je jezelf dan moet stellen is niet ‘was dit een risico’, maar ‘wat heb ik precies gedaan’. Mogelijk heb je toch wel door het hoge gras gelopen.” Ze vervolgt: “Het is altijd de moeite waard om even te checken of je geen teek mee naar huis hebt genomen.”
Teek toch over het hoofd gezien?
Dat kan natuurlijk gebeuren. Gelukkig kun je gebruik maken van de mogelijkheden die er zijn: de Jaarlijkse Lyme Screening is een uitstekend en bewezen vangnet. Na negen jaar Lyme onderzoek en screening heeft Innatoss een goed beeld van antistofpatronen na een besmetting. Antistoffen kunnen vanaf een tot drie maanden na de tekenbeet gemeten worden. Bij de JLS kunnen we ook in de maanden daarna nog zien of iemand een besmetting heeft gehad. “De vraag hoe lang antistoffen aanwezig blijven krijgen we ontzettend vaak. Onze ervaring is dat, na een recente infectie, 20% van de mensen een jaar later geen antistoffen meer in het bloed heeft. Na 3 jaar geldt dat voor 35% van de mensen. Voor testen geldt dus: niet te vroeg, en bij voorkeur elk jaar!”
Word teekbewust en laat je bij twijfel testen!
Jaarlijkse Lyme Screening bedrijven
Lymescreening particulieren